Stołówka
Opłata za dożywianie w miesiącu MARCU 2024 r.
wynosi:
- dla dzieci z oddziałów przedszkolnych – 66,50 zł. dla uczniów klas I – VIII – 66,50 zł.
(Stawka dzienna wynosi 3,50 zł)
Wpłaty należy dokonać do dnia 15.03.2024 r.
Numer rachunku bankowego do wpłat za dożywianie:
Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Powstania Warszawskiego w Brzeźnicy Bychawskiej
39 8707 0006 0013 7865 2000 0003
Jadłospis
Wykaz Alergenów
Lp. | Data | Obiad |
1. | Poniedziałek 01.01.2024r. | …………………………………………………………………………………………………….. |
2. | Wtorek 02.01.2024r. | Zupa pomidorowa z makaronem, chleb , kompot owocowy, (Wywar mięsny ,mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler ,koncentrat pomidorowy, makaron- mąka pszenna, śmietana 12% z mleka, przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, chleb-mąka pszenna) |
3. | Środa 03.01.2024r. | Pierogi ruskie, kompot owocowy, (mąka pszenna, jaja ,ziemniaki, ser biały chudy z mleka,) |
4. | Czwartek 04.01.2024r. | Pieczone udko kurczaka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy, (mięso drobiowe ,ryż, przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, marchew, kapusta pekińska, cebula, śmietana12%- z mleka ) |
5. | Piątek 05.01.2024r. | Ryba , ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty , kompot owocowy. (filet rybny, jajka, mąka pszenna, bułka tarta-mąka pszenna, przypraw- sól, pieprz, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko). |
INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, przedstawiamy listę alergenów, które mogą występować w potrawach serwowanych na stołówce szkolnej:
LISTA ALERGENÓW:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub hybrydowe odmiany tych zbóż) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, mieszanka – pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kurkuma, mieszanka – zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.