Logo

OPŁATA ZA DOŻYWIANIE

Opłata za dożywianie w miesiącu MAJU 2022 r.

wynosi:

dla dzieci z oddziałów przedszkolnych – 42,50 zł
dla uczniów klas I - VIII – 42,50 zł.

Termin płatności od 01.05.2022r. do 11.05.2022r.

Numer rachunku bankowego do wpłat za dożywianie:

Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Powstania Warszawskiego w Brzeźnicy Bychawskiej

39 8707 0006 0013 7865 2000 0003

 

 



Jadłospis

 

Od 16 maja  do 20 maja  2022 r.

W ROKU SZKOLNYM 2021/2022

 

Lp.

Data

Obiad

 

1.

 

Poniedziałek

16.05.2022r.

 

 

Zupa ogórkowa, chleb ,kanapka                z żółtym serem, kompot owocowy,   

 (Wywar mięsny  , marchew ,ogórki kiszone mąka pszenna, ziemniaki, śmietana 12%, przyprawy, chleb , ser żółty)

 

2.

 

Wtorek

17.05.2022r.

 

 

Parówki na gorąco, chleb , kompot owocowy,    

(parówka wieprzowa, chleb pszenny)

 

3.

 

Środa

18.05.2022r.

 

 

 

 

Kopytka, surówka z kiszonej kapusty, gruszka, kompot owocowy ,

(gotowe kopytka, kapusta kiszona, marchew, jabłko ,cebula, przyprawy)

 

 

 

4.

 

Czwartek

19.05.2022r.

 

 

 

Kotlet z fileta kurczaka, ziemniaki, marchewka,  kompot owocowy                                     (mięso drobiowe, ziemniaki ,jajko, bułka tarta, olej, przyprawy, marchewka)

 

5.

 

Piątek

20.05.2022r.

 

 

 

 

Zapiekanka makaronowa                            z pieczarkami i żółtym serem,  kompot owocowy.

(makaron wstążka , ser żółty, śmietana 12%, pieczarki, przyprawy )

 

 

 

 

 

WYKAZ ALERGENÓW

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, przedstawiamy listę alergenów, które mogą występować w potrawach serwowanych na stołówce szkolnej:

LISTA ALERGENÓW:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub hybrydowe odmiany tych zbóż) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, mieszanka - pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kurkuma, mieszanka - zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

        ©2020 Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Powstania Warszawskiego w Brzeźnicy Bychawskiej.    ___