Stołówka
Opłata za dożywianie w miesiącu LUTYM 2025 r.
wynosi:
- dla dzieci z oddziałów przedszkolnych :
- 40,00 zł. – dla dzieci , które nie będą uczęszczały do oddziału przedszkolnego w czasie ferii
zimowych; - 80,00 zł. – dla dzieci , które będą uczęszczały do oddziału przedszkolnego w czasie ferii
zimowych; - dla uczniów klas I – VIII – 40,00 zł.
(Stawka dzienna wynosi 4,00 zł)
Wpłaty należy dokonać do dnia 10.02.2025 r.
Numer rachunku bankowego do wpłat za dożywianie:
Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Powstania Warszawskiego w Brzeźnicy Bychawskiej
39 8707 0006 0013 7865 2000 0003
Jadłospis
Od 03 LUTEGO do 07 LUTEGO 2025 r.
W ROKU SZKOLNYM 2024/2025
Lp. | Data | Obiad |
1. | Poniedziałek 03.02.2025r. | Żurek , chleb, kompot owocowy, (Wywar mięsny , marchew, pietruszka, seler, jaja ,kiełbaska wieprzowa, śmietana 12% -z mleka, przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, chleb-mąka pszenna) |
2. | Wtorek 04.02.2025r. | Spaghetti ,banan, kompot owocowy, (makaron spaghetti- mąka pszenna , ser żółty- z mleka , mięso wieprzowo- drobiowe, koncentrat pomidorowy, przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz ) |
3. | Środa 05.02.2025r. | Pierogi ruskie , kompot owocowy, (mąka pszenna, jaja ,ziemniaki, ser biały chudy z mleka,) |
4. | Czwartek 06.02.2025r. | Kotlet z fileta kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy, (mięso drobiowe ,ziemniaki, bułka tarta-mąka pszenna ,jaja, przyprawy- sól, pieprz, marchew, groszek zielony, cebula ) |
5. | Piątek 07.02.2025r. | Kasza gryczana z sosem pieczarkowym , ogórek kiszony , kompot owocowy. (wywar warzywny ,pieczarki, śmietana 12% -z mleka, kasza gryczana, ogórek kiszony, przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz ) |
Jadłospis z przyczyn niezależnych od pracowników kuchni może ulec nieznacznej modyfikacji.
INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, przedstawiamy listę alergenów, które mogą występować w potrawach serwowanych na stołówce szkolnej:
LISTA ALERGENÓW:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub hybrydowe odmiany tych zbóż) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, mieszanka – pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kurkuma, mieszanka – zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.