Stołówka
Opłata za dożywianie w miesiącu MAJU 2025 r.
wynosi:
- dla dzieci z oddziałów przedszkolnych – 68,00 zł.dla uczniów klas I – VIII – 68,00 zł.
(Stawka dzienna wynosi 4,00 zł)
Wpłaty należy dokonać do dnia 14.05.2025 r.
Numer rachunku bankowego do wpłat za dożywianie:
Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Powstania Warszawskiego w Brzeźnicy Bychawskiej
39 8707 0006 0013 7865 2000 0003
Jadłospis
Od 19 MAJA do 23 MAJA 2025 r.
W ROKU SZKOLNYM 2024/2025
Lp. | Data | Obiad |
1. | Poniedziałek 19.05.2025r. | Zupa krupnik , chleb, kompot owocowy, (Wywar mięsny, mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler, kasza jęczmienna ,ziemniaki, przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, chleb-mąka pszenna ), |
2. | Wtorek 20.05.2025r. | Sos mięsny, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot owocowy, (wywar mięsny, mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, kasza gryczana, ogórek kiszony, przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz ) |
3. | Środa 21.05.2025r. | Makaron z serem ,batonik zbożowy, kompot owocowy, (makaron świderki-mąka pszenna , ser biały chudy z mleka ) |
4. | Czwartek 22.05.2025r. | Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy, (mięso wieprzowe, jajka, bułka tarta – mąka pszenna, olej rzepakowy, ogórek zielony, śmietana 12% z mleka, przyprawy- sól, pieprz ) |
5. | Piątek 23.05.2025r. | Łazanki, jabłko, kompot owocowy. (makaron – mąka pszenna , kapusta kiszona, cebula, pieczarki, przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz ) |
Jadłospis z przyczyn niezależnych od pracowników kuchni może ulec nieznacznej modyfikacji.
INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, przedstawiamy listę alergenów, które mogą występować w potrawach serwowanych na stołówce szkolnej:
LISTA ALERGENÓW:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub hybrydowe odmiany tych zbóż) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, mieszanka – pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, kurkuma, mieszanka – zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.